/ БГНЕС
Мъж с германско и руско гражданство е арестуван по подозрение, че е изнасял части, използвани от Русия в производството на военно оборудване, каза главният прокурор на Германия, цитиран от Ройтерс, и допълни, че случаят е прехвърлен от провинциално на федерално ниво.

Валдемар В. е обвинен в заобикалянето на санкциите, наложени миналата година в началото на инвазията в Украйна, каза в изявление прокурорът. Заподозреният е в предварителния арест от 9 март, а между януари 2020 г. и март 2023 г. се смята, че 26 пъти е изнасял електронни компоненти на руска компания, която участва в производството на военен харудер, включително и на разузнавателния дрон "Орлан-10". Главният прокурор се е намесил "заради изключителната важност на случая", заяви той.

Заповедта за арест замества друга, издадена на 8 март от районен съд в Манхайм. Германските власти оказват все повече натиск на заподозрените в заобикалянето на санкции.

По-рано този месец бизнесмен бе арестуван по подозрение, че е осигурявал мeталорежещи машини, използвани от руската компания за производство на снайперски винтовки.
Анелия Пенкова/БТА