„Мюсюлманските братя” отхвърлиха обвиненията на египетския премиер
„Мюсюлманските братя” отхвърлиха обвиненията на египетския премиер / снимка: БГНЕС, архив

Организацията „Мюсюлмански братя” отхвърля обвиненията на египетския премиер Хазем ел Беблауи, че е организирала кръвопролитния атентат в град Мансура тази нощ, при който загинаха 14 души и още 200 бяха ранени. Това съобщиха ислямистите в официално изявление, предаде ИТАР-ТАСС.

„Сдружението „Мюсюлмански братя” отрича версията, че е замесено в нападението срещу полицейското управление в района на Мансура. Смятаме, че този терористичен атентат е насочен срещу народа на Египет. Виновниците трябва да бъдат осъдени и справедливо наказани”, се казва в документа.

„Мюсюлмански братя” е терористична група, която показа грозното си лице, като проля кръв и посегна върху сигурността на Египет. Това заяви по-рано премиерът Ел Беблауи. „Терористичните акции не ще ни разубедят да осъществяваме и занапред „пътната карта”, нито ще попречат на египтяните масово да гласуват в референдума за нова конституция, за да смажат терора, извършван от тази група”, отговориха от организацията.

Според местни медии това не е първото нападение срещу полицейското управление в Мансура. На 24 юли там бе взривена самоделна бомба, която рани 12 души, припомня ИТАР-ТАСС. Египетските органи на реда предполагат според агенцията, че е твърде вероятно зад атентата да стоят банди от Синайския полуостров, свързани с терористичната мрежа Ал Каида.

След свалянето на президента Мохамед Морси на 3 юли от войската в страната се активизираха екстремистки групировки; отговорността за много атентати бе поета по-специално от Ансар Бейт ал Макдис.

В понеделник египетските въоръжени сили заявиха в официално комюнике, че „от края на юли т.г. са ликвидирали над 180 и са пленили близо 800 въоръжени бунтовници в северната част на Синайския полуостров”, допълва БТА. Иззети са и много оръжия, включително тежки, използвани по принцип само "в традиционни бойни действия между редовни армии", съобщи армейският говорител Ахмед Мохамед Али.

Над една четвърт от арестуваните и убити в Синай въоръжени бойци не са египтяни, подчерта той. От края на лятото на 2012 г. до момента египетските силови структури са унищожили 786 тунела по границата с Ивицата Газа, използвани за трафик на оръжия и бойци в Египет, добави говорителят.