Мюсюлмански братя искат да открият ислямско училище в Испания
Мюсюлмански братя искат да открият ислямско училище в Испания / ThinkStock/Getty Images

Ислямисткото движение "Мюсюлмански братя" планира да открие първото ислямско училище в Испания. Това съобщи днес вестник "Конфиденсиал", цитиран от ТАСС.

По негови данни се предвижда учебното заведение да започне работа във Валенсия. В проекта вече са инвестирани 2 милиона евро за покупка на терен на четвърт час път от центъра на третия по брой на жителите град в пиренейското кралство след Мадрид и Барселона, където ще се разположи училището. Движението обаче се нуждае от допълнителни средства за оборудване на помещенията и наемане на преподаватели.

Очаква се в бъдещия център да учат близо 800 деца от предучилищна възраст и нагоре. Освен общи дисциплини, там ще се преподават арабски език и учебни предмети, свързани с религиозното възпитание на подрастващите. Осъществяването на тази идея е поверено на "Ислямския фонд в Испания - съвместно съществуване и интеграция", чиито членове поддържат връзки с "Мюсюлмански братя". Президентът на фонда Фаузи бен Месауд обаче твърди, че организацията му няма нищо общо с ислямисткото дружение, признато за терористично в редица държави.

В Испания, с общо население 46,4 милиона души, живеят към 1,8 мюсюлмани и всяка година броят им нараства, отбелязва ТАСС. В страната има около 281 700 ученици, изповядващи исляма.

Източник: БТА