Мюсюлманите в света са повече от католиците
Мюсюлманите в света са повече от католиците / netinfo

Мюсюлманите в света вече са повече от католиците. "За първи път в историята ние вече не сме на върха: мюсюлманите са повече от нас", заяви пред вестник "Осерваторе романо" монсиньор Виторио Форменти, който е редактор на годишника на Ватикана.

Според него през 2006 година католиците са съставлявали 17,4 на сто от населението на света, като този процент се запазва стабилен, докато мюсюлманите са вече 19,2 на сто и броят им се увеличава.

Според монсиньор Форменти една от причините за настъпилите промени е високата раждаемост сред мюсюлманите и намаляващата раждаемост сред християните. Той добави, че данните за броя на мюсюлманите са получени от ООН, където всяка от страните членки предоставя статистическа информация за своето население.

Страните от Арабската лига изразиха на среща в Дамаск дълбоката си загриженост от разрастването на ислямофобията в света. "Дълбоката поляризация, която преживява светът, изисква сериозни усилия за преодоляване на разрастващата се пропаст между културите и цивилизациите", се казва в приета декларация. В нея се подчертава, че "тероризмът не трябва да се идентифицира с истинския ислям, за който нетърпимостта и екстремизмът са неприемливи".

Асоциацията призова и западните политици и духовенство да се обявят категорично против "засилващия се екстремизъм в отношението спрямо мюсюлманите".