Мърдок пусна първото неделно издание на вестник Сън
Мърдок пусна първото неделно издание на вестник Сън / снимка: Reuters

Днес излезе първият брой на неделното издание на вестник "Сън", който носи името на закрития едноименен всекидневник от медийната империя на Рупърт Мърдок, пише вестник "Ню Йорк таймс".

Вестникът, който досега излизаше от понеделник до петък, вече ще излиза и в неделя. Идеята на Мърдок е с неделното издание, с общо 120 страници, да бъде спечелена обратно поне част от 2,7-милионната читателска аудитория, която медийният магнат изгуби след закриването на "Нюз ъв дъ уърлд" заради скандала с подслушването на мобилни телефони.

Неделното издание на "Сън" се появи едва седмица след като Мърдок обяви намеренията си да увеличи седмичния обем на таблоида. Формулата на изданието остава непроменена - клюки, снимки и много спорт. Но за разлика от преди, голите гърди на "момичето на вестника" на трета страница е заменено със снимка на популярна поп-певица, облечена малко по-скромно, за да може да бъде привлечена и неделната семейна аудитория, посочва Ройтерс.

Няма ги и пикантните истории за интимния живот на спортни звезди и за похожденията на известни личности. Липсва и "жилото" от преди, с което се разкриваха лъжите на политици и уреждането на мачове. Те бяха запазена марка на "Нюз ъв дъ уърлд", отбелязва БТА.

"Неделният "Сън" изглежда доста поукротен", заяви пред телевизия Би Би Си коментаторът по медийни въпроси на вестник "Дейли телеграф" Нийл Миджли.

В редакционна статия в дебютното неделно издание на "Сън" се посочва, че репортерите от вестника ще се подчиняват на строг етичен кодекс и ще се дистанцират от методите, които доведоха до закриването на "Нюз ъв дъ уърлд".