Мълниите ще се увеличават заради глобалното затопляне
Мълниите ще се увеличават заради глобалното затопляне / Thinkstock/Getty Images

Покачващите се глобални температури в резултат на климатичните промени ще доведат до увеличаване на броя на мълниите в САЩ с 50 процента до края на века, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс". Изследването на специалисти от Калифорнийския университет - Бъркли е поредното свидетелство за екстремни климатични събития, подхранвани от глобалното затопляне.

Изследователите прогнозират, че до 2100-ата година мълниите в континенталната част на САЩ ще се увеличат с около 50 процента, тъй като гръмотевичните бури ще стават по-интензивни през идните десетилетия заради повишаващите се температури и влажност.

Вземайки под внимание различни фактори, сред които количество на валежите и затопляне на въздуха, учените прогнозират 12-процентно увеличение на мълниите за всеки градус по Целзий повишаване на температурите. На базата на 11 различни климатични модела, използвани в изследването, специалистите предричат повишаване на температурите с 4 градуса по Целзий до края на века.

"Понастоящем отчитаме 30 милиона мълнии годишно. До 2100-ата година броят им ще нарасне до 45 милиона годишно", казва климатологът и ръководител на изследването Дейвид Ромпс. Мълниите отнемат живота на десетки хора всяка година и се очаква броят на жертвите също да се увеличи.

Учените обясняват, че повишаващите се температури подхранват мълниите, тъй като количеството водни изпарения в атмосферата - горивото за гръмотевичните бури, се увеличава със затоплянето на въздуха.

"Със затоплянето на планетата ще има повече от това "гориво" наоколо и гръмотевичните бури, което то ще предизвиква, ще бъдат по-силни", казва Ромпс.

Много експерти приписват екстремните климатични проявления през последните години на глобалното затопляне, което според мнозина е резултат от човешката дейност.

Източник: БТА