/ БТА

Във вторник сутринта временно бе преустановено преминаването на кораби през пролива на Босфора заради гъстата мъгла, съобщи телевизия Хабертюрк. Властите на Турция разпоредиха от 09:30 ч. да бъде спряно преминаването на плавателни средства през пролива и в двете посоки.

Мъглата започна да се сгъстява в понеделник вечерта и продължава и до момента. В някои участъци по маршрута видимостта е намалена до няколкостотин метра.

Сградите край Босфора може да бъдат потопени под вода заради глобалното затопляне

Аналогична е ситуацията и с друг пролив – Дарданелите, през който в момента корабоплаването също е спряно. Колоните на моста, който минава над него, с височина 318 метра, на практика са изцяло скрити в мъгла. Отменени са и пътуванията с кораби през Мраморно море.

Временното затваряне на Босфора е честа практика в Истанбул. Това се случва както заради тежки метеорологични условия или аварии в пролива.

Турция започва да строи Канал Истанбул, ще свързва Черно и Мраморно море

Обикновено движението се възобновява след няколко часа, когато времето се подобри. Заради спрения транзит, обаче, от двете страни на Босфора може да се образуват огромни опашки от чакащи плавателни съдове.

БГНЕС