МВнР: Недопустимо е Москва да не информира за задържането на българин
МВнР: Недопустимо е Москва да не информира за задържането на българин / netinfo
Министерството на външните работи (МВнР) определи като неприемлив факта, че руските власти не са информирали посолството ни в Москва в тридневен срок за задържането на българския гражданин Иван Генов. Това съобщи говорителят на министерството Драговест Горанов.

Иван Генов, който е от ловешкото село Вълчи трън, вече четвърти месец е в затвора в столицата на Коми и е третиран като престъпник, докато чака да бъде екстрадиран в България. Българинът е бил осъден през юни за липсата на паспорт.

Говорителят на външното ни министерството Драговест Горанов акцентира върху факта, че руските власти не са спазили консулската спогодба, според която Москва и София се уведомяват за задържането на свои граждани най-късно в тридневен срок. Посолството ни в Москва е научило за задържането на Иван Генов от руски правозащитни организации, но и в момента никой не знае кога точно той ще бъде екстрадиран в България.

„За срок не може да се говори. Случаят е много заплетен. От съобщението става ясно, че г-н Генов е нарушил законите за пребиваване на територията на Руската федерация. Допълнително той е направил и друго административно нарушение, за което е задържан. Освен това се оказва, че Генов без документи за самоличност”, обясни Горанов.

Здравословното състояние на задържания в Коми българин е добро. Предстои изясняване на неговата самоличност и постъпки пред руската страна за неговото екстрадиране. Това отнема време, уточни Драговест Горанов.

Пред Дарик адвокатът на Иван Генов - Владислав Коснерев, заяви, че българинът вероятно ще бъде освободен от затвора най-рано след няколко седмици. „Условията в затвора са отвратителни", заяви руският защитник. Според него, ако Иван Генов предяви съдебни претенции към руската държава, той може да бъде компенсиран с повече от 5 000 евро.