Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева / БТА
Управителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) одобри спешно финансиране от 1,4 млрд. долара за Украйна на фона на руската военна инвазия в страната, предадоха информационните агенции.

Тези средства ще помогнат на Украйна да посрещне спешните нужди на платежния си баланс, произлизащи от последиците на продължаващата война и ще осигурят важна подкрепа в краткосрочен план, като ще стимулират и други партньори към финансиране, посочи МВФ в изявление. 

Великобритания обеща 100 млн. долара за помощ на Украйна

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че руската инвазия в Украйна ще доведе до дълбока рецесия тази година.

Нуждите от финансиране са огромни, спешни и може да нараснат съществено, докато войната продължава, каза Георгиева и похвали украинските власти за реакцията.

По думите й финансовата подкрепа ще помогне за запълване на дупката във финансите и за смекчаване на икономическите последици от войната. Когато войната приключи и може да бъде направена адекватна оценка на щетите, вероятно ще бъде необходима допълнителна широка подкрепа на усилията за възстановяване, посочи Кристалина Георгиева.

Конгресът на САЩ одобри помощ за Украйна в размер от 13,6 млрд. долара


МВФ отбеляза, че украинските власти са отменили съществуващото стендбай споразумение с МВФ за заем, но ще работят с Фонда за изготвяне на подходяща икономическа програма, съсредоточена върху възстановяването и растежа, когато условията го позволят.
 
БТА