МВФ няма да работи с временния гръцки парламент
МВФ няма да работи с временния гръцки парламент / снимка: Reuters, архив
МВФ няма да работи с временния гръцки парламент
53528
МВФ няма да работи с временния гръцки парламент
  • МВФ няма да работи с временния гръцки парламент

Международният валутен фонд замразява контактите си с Гърция до парламентарните избори, заяви пред журналисти говорителят на фонда Дейвид Холи, цитиран от АФП. По думите му институцията няма да работи с новото временно правителство, което ще отговаря само за текущи въпроси. „Очакваме с интерес да влезем в контакт с (бъдещото) правителство, щом бъде съставено след изборите”, добави Холи.

По-рано през деня служебното правителство на южната ни съседка положи клетва. Той се състои от 16 министри, главно университетски преподаватели, бивши министри и дипломати. В екипа няма заместник-министри. По предложение на премира Панайотис Пикраментос служебният кабинет ще работи без заплати.

По време на първото заседание на временното правителство, премиерът на Гърция заяви, че проблемите не могат да се решат в рамките на един месец и целта на правителството ще трябва да е „да отведе страната до сигурния пристан на следващите избори, на които ще бъде излъчено политическо решение”. Премиерът настоя за дискретност и за предприемане само на наложителни служебни пътувания.

Новият парламентарен вот се очаква да бъде на 17 юни. Междувременно местните вестници съобщават, че дебатът сред гърците дали страната да остане в еврозоната или не става все по-оспорван. На въпрос дали вярвате, че има вероятност страната да излезе от еврозоната, 47,2 на сто отговарят отрицателно, а 45,2 на сто са убедени, че тази възможност е реална.

В същото време международната рейтингова агенция Фич съобщи, че понижава дългосрочния рейтинг на суверенния дълг на Гърция до CCC от B- , а също краткосрочния рейтинг на страната в местна валута. Освен това Фич преразгледа тавана за рейтинга на Гърция до B, съобщи РИА Новости. АФП посочи, че причина за това решение е „повишен риск” от излизане от еврозоната на Гърция.

Днес беше разпространено и първото допитване, осъществено след насрочването на новите избори за 17 юни. Според резултатите в него гръцката консервативна партия Нова демокрация, която подкрепя международния спасителен план за страната, си е върнала водачеството в електоралните нагласи, измествайки крайнолевия блок СИРИЗА.

Ако изборите са сега, Нова демокрация би спечелила 26,1% от гласовете в сравнение с 23,7% за СИРИЗА, според проучването на MARC/Alpha, извършено между 15 и 17 май. Въз основа на тези резултати, Нова демокрация би спечелила 123 места в парламента. Заедно с 41-те места, които според прогнозите ще спечели социалистическото движение ПАСОК, тези две главни партии поддръжници на спасителния план ще получат мнозинство от 14 депутатски мандата в 300-местния парламент.