Управителният съвет на Международния валутен фонд поиска допълнителна информация във връзка с твърденията, че управляващият директор Кристалина Георгиева е оказала натиск върху служители на Световната банка да подменят данни в полза на Китай, предадоха световните агенции.

Според доклада на американската кантора УилмърХейл (WilmerHale), публикуван през септември, докато е била на висок пост в Световната банка (главен изпълнителен директор) Георгиева е оказвала натиск върху екипа, изготвящ класацията "Да правиш бизнес" ("Doing Business"), за да бъдат изменени данните в полза на Китай.

От МВФ се събират отново заради скандала с Кристалина Георгиева


Макар Управителният съвет да постигна значителен напредък в анализа си, на последното заседание бе взето решение да се потърси повече подробна информация с цел в скоро време да се приключи с разглеждането на този въпрос, се казва в писмено заявление на говорителя на МВФ Джери Райс.

Както досега, Управителният съвет държи да бъде извършено щателно, обективно и своевременно разследване, добави той.

Очакваше се на петъчното заседание на Управителния съвет на МВФ да бъде взето решение по въпроса дали Георгиева ще може да запази поста си.

Кристалина Георгиева заклейми доклада, сочещ манипулиране на данни
 
БТА