Библия
Библия / БГНЕС
Библията вече има свой музей във Вашингтон, съобщиха ТАСС и Франс прес. Построяването му е финансирано от богато семейство християни, което се защитава от какъвто и да е прозелитизъм в страна, където религията има важно място.

Музеят обхваща 8 етажа и площ от 40 000 кв.м. Музеят представя Стария и Новия завет и тяхното въздействие върху света. Импозантната сграда се намира близо до Капитолия и това стана причина за полемика за влиянието на религията върху американската политика.

музей
БГНЕС

Построяването на музея е струвало 500 милиона долара, осигурени отчасти от семейство Грийн, което е собственик на веригата магазини за декоративно изкуство "Хоби лоби". "Библията оказа влияние върху живота ми и този на семейството ми - заяви Стив Грийн, ръководител на "Хоби лоби" и председател на административния съвет на музея. - Музеят обаче не е посветен на една вяра или религия, а на книга, повлияла върху целия свят."

музей
БГНЕС

В музея посетителите ще могат да видят фрагменти от Кумранските ръкописи, писмо на Мартин Лутер (1483 - 1546), в което инициаторът на Реформацията отстоява възгледите си преди срещата си с посланика на папа Лъв Х, английски ръкописен молитвеник от 14-и век, намерен в Египет юдейски молитвеник от 9-и век, Библията, пребивавала на Луната по време на полета на американския космически кораб "Аполо 14" през 1971 г., Библията, принадлежала на краля на рокендрола Елвис Пресли (1935 - 1977), екземпляри от Тора, част от Библията на Гутенберг. За събирането на експонатите помогнал историкът Скот Керъл, смятан за Индиана Джоунс на библейската археология.

музей
БГНЕС

В музея има три главни раздела, разказващи за Библията, за библейски сюжети и за влиянието, което тази книга е оказала върху развитието на човечеството.
БТА