/ iStock/Getty Images
Поройните мусонни дъждове наводниха големи райони на Северна Индия, което доведе до смъртта на десетки хора през последните седмици, съобщиха властите.

Сандхая Куреел, говорител на отдела за управление на бедствия, каза, че повечето от 59 жертви са причинени от срутване на къщи, при удари от мълнии и удавяне в щата Утар Прадеш. Те включват най-малко петима души, починали от ухапвания от змия в наводнени райони.

Десетки загинали при наводнения в Индия

Град Варанаси беше буквално потопен от пороен дъжд в четвъртък и петък, което наводни зоните за къпане на река Ганг, използвани от хиляди индуистки поклонници. Училищата бяха затворени в събота, тъй като потопът предизвика смущения в столицата на щата Лукнау и няколко града, включително Амети и Хардои.

Дж. П. Гупта, директор на държавния метеорологичен отдел, заяви, че се очаква дъждът да залезе след понеделник.
 


Информационната агенция Прес тръст ъф Индия съобщи, че западният щат Махаращра също е бил засегнат от силен дъжд и близо 3000 души са били преместени на по-високо място поради наводнения в ниско разположени райони на град Пуне и съседни райони.

Повече от 350 души са убити от причини, свързани с дъжд в Индия, Непал и Бангладеш през този сезон на мусоните, който продължава от юни до септември./
БГНЕС