Мусолини искал да бомбардира Ню Йорк?
Мусолини искал да бомбардира Ню Йорк? / netinfo

Дълго преди атентатите от 11 септември в САЩ са съществували планове за нападение по въздуха срещу Ню Йорк, предаде ИТАР-ТАСС.

В сензационна публикация в списание "Фокус" италианският историк Пиетро Фаджоли твърди, че по време на Втората световна война режимът на Мусолини възнамерявал да бомбардира най-големият град в САЩ. Обмисляла се идеята за въздушни удари срещу Манхатън с помощта на най-модерния за времето си четиримоторен самолет. Документите за плановете на Мусолини станали достояние на историците и сега се публикуват за първи път, съобщи БТА, като се позова на ИТАР-ТАСС.

Имало и алтернативен план: с помощта на диверсанти да се заминира кораб, закотвен в пристанището. Същевременно се планирало да се разпръснат пропагандни листовки, насочени към жителите на италианския квартал в Ню Йорк, т.нар. "Малка Италия", в които те били призовавани да се вдигнат срещу американските власти с оръжие в ръка.

Италианските военни изоставили тези планове едва след 8 септември 1943 г., когато Рим подписал споразумение с американците и станал техен съюзник, се твърди в публикацията.