Мудността на България е сериозен удар по икономиката на страната
Мудността на България е сериозен удар по икономиката на страната / DarikNews

Всяко решение да се накаже мудността на България по отношение на проблемите с корупцията ще бъде сериозен удар по българската икономика, коментира „Ведомости”, цитиран от БГНЕС.

Европейският съюз спря финансовата помощ за България заради неспособността й да намали корупцията и престъпността. България получи от бюджета на ЕС 500 милиона евро, а до 2013 г. трябваше да получи 6,9 милиарда евро. Нарушенията бяха открити по време на реализацията на три програми, необходими за влизането в ЕС, реформата на държавното управление, аграрния сектор и инфраструктурата. По първата от тях през 2004-2007 г. са били отпуснати 650 милиона евро, но през февруари Европейската комисия разкри измами при изразходването на тези средства.

В машинации е обвинен и ръководителят на българския пътен фонд, който трябваше да получи 879 милиона евро от бюджета на ЕС. Той подписа договор със строителна компания, контролирана от роднина. Двама сътрудници на фонда бяха арестувани и обвинени в кражба. Финансирането е преустановено докато не бъде изготвен подробен план за подобряване на системата на управление.

„Всяко решение да се накаже мудността на България по отношение на проблемите с корупцията ще бъде сериозен удар по българската икономика”, заяви Нил Ширинг, анализатор за развиващите се страни от Capital Economics Ltd. Министър-председателят Сергей Станишев смени петима министри от своето правителство заради проблеми с провеждането на реформите. Опозиционните партии вече внесоха вот на недоверие на правителството.