Муамар Кадафи ще посети Москва
Муамар Кадафи ще посети Москва / снимка: БГНЕС

Либийският лидер Муамар Кадафи ще направи на 31 октомври посещение в Москва и ще обсъди с руския президент Дмитрий Медведев покупки на оръжие от Русия и други договори, пише московското бизнесиздание "Ведомости", цтирано от БТА.

Последната визита на либийския ръководител в Русия се състоя през 1985 г. по времето на Съветския съюз. Двустранните отношения се затоплиха отново след посещението на бившия руски държавен глава в Либия през април, припомня изданието.

Сред темите на бъдещите разговори между Кадафи и Медведев "Ведомости" посочва и евентуални доставки на руски бойни самолети "Су-30 МКИ", танкове "Т-90", зенитно-ракетни комплекси "Тор-М2Е". Вестникът се позовава на неназован източник от руското външно министерство и друг източник от държавната корпорация "Росийские технологии".

Според всекидневника, Русия може да достави и резервни части за руските оръжия, с които Триполи вече разполага. Договорите за оръжейни продажби може да надхвърлят 2 млрд. долара, се казва в материала.

Неотдавна Либия и Русия обсъдиха дълга на Триполи към Москва в размер на 4,6 млрд. долара, който бе опростен срещу сключване на серия търговски споразумения, посочва "Ведомости".

Като изключим евентуалните оръжейни доставки, най-голям е може би договорът за изграждане на железопътна линия между либийските градове Сирт и Бенгази (554 км). Стойността на проекта ще е близо 2,9 млрд. долара. Освен това, руският гигант "Газпром" сключи с либийски компании рамкови договори за създаване на съвместни предприятия за осъществяване на проекти в африкански държави, добавя "Ведомости".