Може ли Йоца Амстердам да поръча убийството на Борисов?
Може ли Йоца Амстердам да поръча убийството на Борисов? / снимка: БГНЕС, архив

Сретен Йосич би могъл да поръча убийството на българският премиер Бойко Борисов от затвора, твърдят сръбски специалисти от службите за сигурност, цитирани от медиите в Белград. Според бившия шеф на полицията Марко Ницович, независимо, че е трудно да се стигне до премиера на една държава, Борисов някога е защитавал  Йоцич, така че той сигурно има начини да му изпрати определени искания.

Те са имали неразчистени сметки още от времето, когато Борисов не е бил премиер на България, твърди Ницович пред белградския в. „Курир" и напомня, че е възможно от затвора да се изпратят всякакъв вид поръчения. „Затворите не са херметически затворени и Йосич или някой друг би могъл да изпрати от затвора някаква информация - чрез адвокат, роднините или пазачите. Важно е, че тези съобщения винаги са шифровани и може да ги разбере само този, за когото са предназначени", посочва той.

Бившият инспектор по криминология Милан Лойович също е съгласен, че става въпрос за голям играч, който има свои разработени методи. По думите му „независимо че звучи нереално, този сценарий е възможен".

От друга страна Зоран Драгишич от Факултета за сигурност счита, че трябва да има много конкретни доказателства, за да се оцени дали са верни твърденията,че Сретен Йосич е поръчал убийството на Бойко Борисов. „Не знам какви са били отношенията между Борисов и Йосич и какви биха били интересите на Йосич да поръча убийството на Борисов", лаконичен е той пред пресата.

Адвокатът на Сретен Йоцич Зденко Томанович обаче не вдига телефона си. Той отказва да отговаря на въпроси на сръбските журналисти. А сръбските медии вече дни наред обширно търсят отговор на въпроса дали е възможно Сретен Йосич да поръча от затвора убийството на българския премиер. Йоца Амстердам - един от най-големите балкански наркобосове, има имиджа на престъпник, за когото няма невъзможни неща.

За да не остане всичко в рамките на журналистическите твърдения в медиите обаче, се очаква реакция и от прокуратурата. „Става въпрос за големи обвинения, които трябва да се разследват и българската прокуратура трябва да изпрати доказателствата, които има на сръбските институции", пишат вестниците в западната на съседка.