Може да бъде прекратено разследването за смъртта на Литвиненко
Може да бъде прекратено разследването за смъртта на Литвиненко / netinfo

Британските власти могат да бъдат изправени пред ситуацията да закрият делото за смъртта на бившия офицер от Федералната служба за сигурност Александър Литвиненко заради невъзможността да подведат под отговорност виновните, пише “Сънди Таймс”.

Според вестника следователи от Скотланд Ярд смятат за главни заподозрени за убийството руските граждани Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун, които са се срещнали с Литвиненко в лондонския хотел “Милениум” на 1 ноември 2006 г.

Те обаче не могат да бъдат подведени под отговорност във Великобритания, тъй като и двамата се намират в Русия, а руските закони забраняват екстрадирането на граждани на страната. Семейството на Литвиненко е било информирано за ситуацията, пише вестникът.

“Казаха на Марина /вдовицата на покойния/, че следователите са много сигурни кой е извършителят на убийството и че са разкрили делото, но нямат друг вариант освен да го прекратят, защото нямат шанс да издействат екстрадирането на заподозрените”, се казва в материала на “Сънди Таймс”.

Друг британски вестник “Сънди Телеграф” пише в днешния си брой, позовавайки се на анонимен полицейски представител, че убийството на Литвиненко е било “извършено с участието на държавата и организирано от руските тайни служби”. Официално Скотланд Ярд не коментира нито едно от изказванията, заявявайки, че разследването продължава. Литвиненко, който избяга във Великобритания през 2000 г., почина на 23 ноември 2006 г. в резултат на отравяне с полоний 210.