Москва забрани на американци да осиновяват русначета
Москва забрани на американци да осиновяват русначета / снимка: Reuters
Москва забрани на американци да осиновяват русначета
59922
Москва забрани на американци да осиновяват русначета
  • Москва забрани на американци да осиновяват русначета

Парламентът в Москва почти единодушно прие закон, който забранява на американци да осиновяват русначета. Президентът Владимир Путин обяви подкрепата си за документа, въпреки че не обяви кога има намерение да го подпише.

Така нареченият закон "Яковлев" е провокиран от смъртта на двегодишния Дима Яковлев, който издъхна, след като осиновителят му американец го остави заключен в колата си в продължение на 9 часа през лятото на 2008-а.

Огромното мнозинство, с което беше приет законът, се възприема като реакция на американски закон, който влезе в сила през миналата седмица и забранява влизането в САЩ на руснаци, обвинени за нарушаване на човешките права.

Американският закон, известен като закона "Магнитски", пък носи името на починалия през 2009-а адвокат Сергей Магнитски, който разкри висши руски държавници, извършили измами за повече от 200 милиона долара. След година в затвора, където се разболя от лошите условия, Магнитски почина броени дни, преди да бъде освободен, след предполагаем побой от страна на надзирателите.

Владимир Путин изрази недоволството си от американския закон "Магнитски" веднага щом той беше подписан от Барак Обама в края на миналата седмица. Путин обяви, че е необходимо Русия "да реагира адекватно" и попита защо хората, които са създали затвора в Гуантанамо, четат лекции на Москва за спазването на човешките права.

Кремъл обърна внимание също така и на факта, че задържаните в американския затвор в Куба, са "вързани с вериги като през Средновековието", при това в продължение на години и без да бъдат съдени. "Не умират ли хора и по американските затвори", попита риторично Путин.

Списъкът с руснаците, на които е забранено да влизат в Америка, към момента не е оповестен, но според британския вестник "Сънди Таймс" в него фигурират имената на 60 държавни служители, сред които хора от силите за сигурност, прокурори и дори съдии.

Именно след скандала със закона "Магнитски" с 400 срещу само четири гласа руската Дума прие така наречения закон "Яковлев". Подкрепата за този закон не е само политическа, твърди руският омбудсман за закрила на правата на децата Павел Астахов. Според него властите имат данни за поне 20 русначета, които са починали в домовете на американските им осиновители, които пък са получавали минимални наказания или както в случая с осиновителя на Дима Яковлев - дори не са били наказани.

Путин пък се оплака, че американските съдии са отказвали на руски дипломати да присъстват по време на делата срещу осиновителите. Според поддръжниците на новия закон голям брой осиновени в Америка русначета биват малтретирани, но тези случаи се прикриват от американските социални служби.

В същото време сред малкото опоненти на закона "Яковлев" има и влиятелни фигури - сред които и външният министър Сергей Лавров, който е известен с твърдата си позиция към Вашингтон. Лавров е за затягането на процедурите, но смята, че тоталната забрана е грешка.

Според опозиционера Дмитрий Гудков през последните 20 години американски семейства са осиновили 60 000 русначета, а потвърдените случаи на малтретирани деца са едва 19.

Законът е поредната мярка, считана за антиамериканска, която Русия предприема, откакто Владимир Путин спечели трети мандат като руски президент по-рано през годината.

През юли Думата също почти единодушно - с 374 "за" и само трима против, прие закон, който принуждава всички неправителствени организации, които се финансират от чужбина, да се регистрират и повсеместно да се идентифицират като "чужди агенти", както и от тях да бъдат изисквани детайлни отчети пред властите.