Доналд Тръмп и Владимир Путин
Доналд Тръмп и Владимир Путин / БГНЕС
Вътрешнополитическото положение в САЩ е причина за решението да бъде отменена срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин на форума на Г-20 в Аржентина. Това заяви днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС и ДПА.

Кремъл изрази съжаление за решението за отмяна на срещата Тръмп-Путин в Аржентина

"Дали именно провокацията на Украйна в Керченския проток е реалният повод за отменянето (на срещата)? Чухме публично именно такова обяснение и го взехме за сведение", каза Захарова и добави: "Струва ми се, че отговорите трябва да се търсят във вътрешнополитическата ситуация в САЩ, която е доминираща при вземането на решението". 

Тръмп отмени срещата си с Путин на форума на Г-20

Преговорите между президентите на САЩ и Русия бяха предвидени за 1 декември. Но вчера Тръмп обяви в Туитър, че няма да се среща с Путин заради сблъсъка в края на миналата седмица между кораби от руската брегова охрана и украински бойни кораби. Руската страна откри огън по корабите, ранявайки неколцина моряци, и удари един от корабите, след което ги плени заедно с екипажите, припомня ДПА. 

Тръмп заяви, че ще се срещне с Путин, когато бъде намерен изход от ситуацията, тоест Русия върне пленниците и корабите. Кремъл реагира с изявлението, че така Путин ще има повече време за "полезни срещи" в Буенос Айрес. 
 
БТА