Москва и Киев ще подпишат за природния газ, увери Солана
Москва и Киев ще подпишат за природния газ, увери Солана / netinfo

Русия и Украйна ще подпишат до няколко дни споразумение, гарантиращо доставките на природен газ за европейските потребители през тази зима. Това заяви снощи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Хавиер Солана след неофициалната среща на върха ЕС - Русия във финландския град Лахти, предаде Ройтерс.

През януари т. г. спорът между Москва и Киев за цената на природния газ доведе до временно прекратяване на доставките на суровината за европейските страни. Това стана защото голяма част от руския газ за Европа преминава през украинска територия.

По думите на Хавиер Солана газовото споразумение между Русия и Украйна ще бъде подписано още тази седмица и то ще гарантира доставките в западна посока. "Онова, което стана през миналата година и година преди това, няма да се случи отново", каза Солана на пресконференция.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността бе в четвъртък на посещение в Украйна, където по думите му, е бил уведомен за подготвяното украинско-руско споразумение, предаде Ройтерс.