/ /iStock
Руските власти са депортирали и задържали хиляди украински граждани и са ги държали без обвинения, съдебни процеси или достъп до адвокатска защита, съобщи Би Би Си.

За разлика от военнопленниците, не съществува механизъм за освобождаване на тези задържани цивилни граждани. Без официални разследвания, съдебни процедури или дати на освобождаване е невъзможно да се проследят хората в руската наказателна система.

Би Би Си събра разкази на хора, живеещи под руска окупация, които са били арестувани за това, че не са подкрепили руската агресия.

Руското министерство на отбраната отговори на запитванията, като заяви, че цивилните задържани са "задържани в съответствие с изискванията на Женевската конвенция за третиране на военнопленници".

Защитата на военнопленниците, предвидена в Женевската конвенция, се прилага основно за военни, а не за цивилни пленници. Конвенцията забранява вземането на заложници, но не обсъжда по друг начин възможността за цивилни пленници.

Действащите международни норми предвиждат, че задържаните лица трябва да бъдат обвинени в нарушаване на закон и да получат справедлив съдебен процес.

Полина Муригина, адвокат, основала проекта "Всяко човешко същество" - организация, която издирва цивилни в руски затвори, заяви, че украинските затворници, задържани в Русия или в окупираните територии, рядко са обвинени в конкретно административно или криминално престъпление.

"Тъй като говорим за задържане, това означава, че или в наказателния кодекс, или в административния кодекс трябва да има член, че "противодействието на войната" е административно нарушение или престъпление", каза тя.

"Тогава това ще даде процесуална възможност за статута на тези хора и ние като правозащитници ще можем да изпратим адвокат. Но на това получавам отговор: "Не, ние не ги обвиняваме или подозираме в нищо, те просто са задържани за противопоставяне на войната".

Липсата на официални обозначения за тези задържани означава, че хората изчезват в системата и за техните роднини става невъзможно да ги открият, камо ли да им осигурят адвокат.

Адвокат Мария Ейсмонт заяви, че хората, задържани без обвинения, на практика нямат достъп до защитник.

"Нито аз, нито други колеги успяхме да намерим такива хора и да се срещнем с тях, въпреки че роднините поискаха да отидат и имаше информация къде се намират, а всеки задържан има право на адвокат", каза Ейсмонт.

Руската служба на Би Би Си съобщи, че нито един от интервюираните по време на разследването адвокати не е могъл да даде пример за успешна среща на защитник със заловен украинец.

"При оказването на помощ на такива пленници се сблъскахме с правен парадокс: по-добре е, ако те мислят за престъпник", каза Муригина.

Някои от бившите затворници съобщават за брутално отношение от страна на руските власти, включително изтезания.

През декември "Политико" съобщи, че Русия умишлено използва украински военнопленници, за да разпалва безредици в Украйна и да насърчава протести срещу Киев. В началото на януари 230 украински военнопленници се завърнаха у дома от плен в рамките на най-голямата размяна на пленници от началото на пълномащабната война с Русия.
БГНЕС