Мощният циклон Фани взе 15 жертви в Индия и Бангладеш
Мощният циклон Фани взе 15 жертви в Индия и Бангладеш / БГНЕС
Най-малко 15 души загинаха в Индия и Бангладеш в резултат на циклона "Фани" - една от най-големите бури в Бенгалския залив през последните десетилетия, предаде Асошиейтед прес, като се позова на властите.

Най-малко осем жертви на циклона Фани в Индия (ВИДЕО)

Мощният циклон Фани взе 15 жертви в Индия и Бангладеш
БГНЕС

Фани премина през индийския щат Одиша, като повали дървета и електрически стълбове и разруши постройки. Бурята връхлетя по-късно щата Западна Бенгалия и се придвижи към Бангладеш, отслабвайки от силен до умерен циклон.
 
Най-малко 12 души загинаха в Бангладеш при преминаването на Фани. Мълнии убиха поне шестима души, съобщиха местни медии.

Циклон отне живота на най-малко трима души в Индия
В Индия, където 1,2 милиона жители бяха евакуирани от ниско разположени райони и настанени в стотици подслони, бурята взе три жертви, заяви директорът на националните сили за справяне с бедствия С. Н. Прадхан. Транспортът в засегнатите райони е затруднен заради прекъсванията на електричеството, нарушаването на водоснабдяването и блокирането на пътища от паднали дървета и стълбове, казаха представители на властите.
 
Според специалиста по бурите и циклоните Мохамад Хейдарзадей от университета "Брунел" в Лондон скоростта на вятъра при достигането на Фани до сушата в Одиша е била 250 километра в час, което се равнява на ураган от четвърта категория.

Мощният циклон Фани взе 15 жертви в Индия и Бангладеш
БГНЕС

БТА