Мощна експлозия прогърмя близо до министерството на правосъдието в афганистанската столица. Най-малко петима души са загинали и над 40 са ранени.

Експлозията е била причинена от натъпкан с експлозиви автомобил на паркинга пред министерството на правосъдието. Тя е станала в края на работния ден, когато служителите са си тръгвали от работа.

Ведомството е в центъра на града. До него са министерството на финансите, на мините и петрола и хотел "Серена". Репортер на Асошиейтед прес съобщава от мястото, че линейки и полицейски коли отнасят ранени хора и и че са изпотрошени прозорците на околните сгради.

Отговорност за атентата поеха талибаните, които се зарекоха да ликвидират още "раболепни" съдии и прокурори, предаде Ройтерс. Говорителят им Забихула Муджахид заяви това в имейл до журналисти няколко часа след бомбената експлозия в центъра на Кабул.

Това е третото нападение срещу служители на правосъдието в Афганистан за по-малко от две седмици, посочва Ройтерс.

Талибаните съобщиха, че стоят зад атаката срещу кабулски хотел миналата седмица, при която бяха убити 14 души, включително деветима чужденци, както и зад самоубийствен атентат с кола бомба тази седмица, при който загинаха трима души.

Източник: БТА