Мощна експлозия разтърси сирийското пристанище Латакия
Мощна експлозия разтърси сирийското пристанище Латакия / БГНЕС

Силна експлозия е чута близо до военен обект в сирийското пристанище Латакия, съобщиха опозиционна организация и държавна медия, цитирани от Ройтерс. Причината за взрива не е ясна. Държавната телевизия съобщи, че взривът е причинен от техническа грешка в оръжеен склад във военна инженерна база и че шестима са ранени.

Проопозиционният Сирийски център за наблюдение на човешките права заяви, че причината за взрива в базата не е ясна, но че 13 войници са ранени, като някои от тях са в тежко състояние. Жители казаха в социални мрежи, че взривът е разтърсил по-голямата част от града и е изпочупил прозорци.

В Латакия, която е част от крепостта на президента Башар ал Асад на средиземноморския бряг, експлозиите са рядкост от началото на продължаващия вече две години сирийски конфликт, отбелязва БТА. Асад има силен контрол върху крайбрежния район. Там живее голяма част от алауитското малцинство, към което принадлежи и самият той, и което до голяма степен подкрепя президента.

В Латакия обаче има и голям брой сунити, които са мнозинство в Сирия и които в по-голямата си част подкрепиха въстанието, отбелязва Ройтерс.