Мощен тайфун  връхлетя Южна Япония
Мощен тайфун връхлетя Южна Япония / netinfo

Мощният тайфун Усаги връхлетя днес Южна Япония. Трима души са ранени, предаде Франс прес. Според Асошиейтед прес пострадали са поне петима.

Бедствието причини смущения в транспортните връзки. Без електричество са останали близо 8000 домакинства, сочат данни на местните власти и спасителните екипи, цитирани от Франс прес.

Поривите на вятъра достигат 216 км/ч. Тайфунът е придружен с проливни дъждове. Местните синоптици очакват сериозни щети на големия остров Кюшу. Около 500 местни жители са напуснали вече домовете си от страх да не станат жертва на стихията.

Анулирани са близо 160 въздушни полета в региона и 15 000 пътници са блокирани на летищата в очакване времето да се подобри. Нарушен е и железопътният трафик на о-в Кюшу.

Циклонът се измества на север със скорост около 30 км/ч. В петък се очаква бурята да достигне района на Хирошима в западната част на главния остров Хоншу, а след това да се отдалечи към Японско море.

"Усаги" на японски означава "заек". Това е петият тайфун от общо двайсетте, очаквани през сезона в Тихия океан, допълва АФП.