Мосад е участвал в освобождаването на Ингрид Бетанкур
Мосад е участвал в освобождаването на Ингрид Бетанкур / снимка: БГНЕС

Израелската служба за външно разузнаване Мосад е съдействала за освобождаването на Ингрид Бетанкур, твърди днес испански вестник, съобщава АФП. Мосад и тайните служби на САЩ и Франция са работили повече от година с колумбийските власти по подготовката на плана, довел до освобождаването на 2 юли на френско-колумбийската гражданка и още 14 заложници на партизаните от ФАРК, посочва вестникът, позовавайки се на източник от израелските служби.

Според изданието трите страни са участвали по различни причини: Франция заради присъствието на Бетанкур, САЩ заради тримата американски заложници, а Израел - за да запази добрите си отношения и с Колумбия, и със САЩ.

Двама души, които не се познавали, били подготвени поотделно за внедряване във ФАРК. Освен това израелските и американските тайни служби използвали тактиката на електронна война с групировката, чрез безпилотни шпионски самолети, прелитащи над горските зони, посочени от внедрените агенти. Експертите открили лагерите на заложниците по сателитни снимки, пише испанският вестник.

Голям концерт, организиран от Ингрид Бетанкур, ще се състои днес в Париж в подкрепа на онези, които още остават в ръцете на ФАРК. Идеята е концертът да бъде нещо като мост на любовта между Франция и Колумбия. Това е вик за свобода, който искаме да бъде чут в цял свят, в полза на всички заложници, обясни тази седмица бившата пленничка. На сцената ще се появят над тридесет изпълнители, сред които Ренан Люс, Хуанес, Мигел Босе и Чеки Карио.