Морските пирати са двойно по-активни тази година
Морските пирати са двойно по-активни тази година / снимка: БГНЕС

Броят на пиратските атаки срещу кораби през първата половина на годината е двойно по-голям в сравнение със същия период на 2008 г. Това сочи публикуван доклад на Международното морско бюро със седалище в Малайзия, предаде ИТАР-ТАСС.

От януари до юни в света са извършени общо 240 пиратски нападения. В 78 от случаите морските разбойници са се качвали на борда на атакуваните кораби; 31 от тях са били отвлечени, а общо 560 души от екипажите са взети за заложници. Шестима моряци са загинали, 19 са ранени. В повечето случаи нападателите са били въоръжени с огнестрелно и хладно оръжие, се казва в документа.
   
Над половината атаки - 130, са били извършени близо до източното крайбрежие на Сомалия и в Аденския залив. Следват Нигерия с 13 пиратски нападения през годината, Перу - с 10, Малайзия - с 9, и Индия - с 6, допълва БТА.

Местни наблюдатели отбелязват, че напоследък пиратите в Аденския залив значително са намалили активността си поради продължаващия от юни до август дъждовен сезон. Характерни за него са силно вълнение на морето и бурен вятър.

"Два нови района на пиратски нападения се оформят близо до пролива Баб ал Мандаб на юг от Червено море, и в Арабско море на юг от султаната Оман", съобщи пред френски журналисти Ноел Чунг, директор на центъра за наблюдение на организацията, чиято централа се намира в столицата на Малайзия Куала Лумпур.