Моряците от „Панега” са добре
Моряците от „Панега” са добре / сниимка: www.airgroup2000.com
Моряците от „Панега" са добре
28915
Моряците от „Панега" са добре
  • Моряците от „Панега" са добре

Моряците от отвлечения български танкер "Панега" са добре и не са пострадали при отвличането на плавателния съд от пирати край Сомалия, каза пред Дарик Михаил Войтенко. Той е руски журналист, пишещ по въпросите на корабоплаването. Твърди, че получава информация от сигурни източници. Войтенко живее извън Русия, защото е получавал заплахи за живота си, свързани с негови разследвания.

Какво е състоянието на екипажа на "Панега"?

Мога да ви кажа, че след като няма допълнителни съобщения от пиратите, всичко с екипажа е наред. Както обикновено, пиратите ще заведат танкера до една от своите бази и докато не го закарат там няма да има повече съобщения от тях.

Но този танкер е празен. Защо са го отвлекли? 

На тях им е абсолютно все едно дали е празен или пълен. Може би не разбирате как действат пиратите. Наистина, в танкера е имало само баласт, но за пиратите няма значение дали има стока или не. За тях е важно колко пари ще получат за екипажа. Въпросът с товара е второстепенен.

Колко пари според вас ще поискат за танкера? 

Знаете, че обичайно искат няколко милиона. Пиратите следят медиите и разбират какво се говори в съответната държава, откъдето е танкерът. В случая могат да поискат повече пари от обикновено, защото танкерът е български, плава под български флаг и целият екипаж е български. Пиратите вече пробваха такава схема и тя проработи. Тогава искат пари не толкова от корабособственика, колкото от държавата. Случаят беше с Испания, когато беше отвлечен испански кораб с испански екипаж. Тогава пиратите преговаряха с държавата. Никой не каза колко е бил откупът, но става дума за много пари.

Екипажът на "Панега": Румян Попов (капитан); Христо Колев (Илчев) - първи помощник, родом от с. Сърнец; Стефан Василев - втори помощник-капитан; Петър Паранджиев (Танджиев); Орлин Иванов (Радушев) - втори механик; Пантелей Бахчеванов - трети помощник-капитан; Севдалин Стоянов (Стоянов); Никола Жеков (Андреев); Георги Георгиев; Валери Василев; Добромир Димитров; Божидар Маринов; Зарко Манолов; Румен Вълков - готвач; Никола Саваклиев.