Моралес заклейми капитализма
Моралес заклейми капитализма / netinfo

Президентът на Боливия Ево Моралес нарече капитализма "най-злия враг на човечеството". Той каза това на конференция на латиноамерикански леви интелектуалци, предаде Асошиейтед прес.

Транснационалните корпорации винаги предизвикват конфликти, за да трупат капитал. Съсредоточаването на капитали в ръцете на малко хора не е решение за човечеството, каза Моралес на форума в Кочабамба. "И така стигнах до извода, че капитализмът е най-злият враг на човечеството", подчерта той.

Президентът добави, че новата боливийска конституция, която в момента се пише, ще обяви Боливия за миролюбива държава и изрично ще заклейми войната. "Вместо да правим повече оръжия за убиване на хора, трябва да се съсредоточим върху производство на повече храна", посочи Моралес.

Срещата в Кочабамба е петата световна конференция на интелектуалците в защита на човечеството. Участниците в нея обсъдиха ролята на медиите в подкрепа на политическите усилия за създаване на нов латиноамерикански социализъм. Двудневният форум бе финансиран от Боливия, Еквадор, Венецуела и Куба, чиито лидери са близки съюзници на Моралес.