Момичета от „Пуси райът” казват, че нямат угризения
Момичета от „Пуси райът” казват, че нямат угризения / снимка: Reuters, архив

„Нито изпадам в самосъжаление, нито имам угризения”, заяви днес Надежда Толоколникова от руската пънк група „Пуси райът” в интервю, дадено от трите намиращи се в затвора момичета за френското списание „Ел”, предаде АФП.

„Винаги съм мечтала да прекарам част от живота си в аскетизъм, така че не плача и не обвинявам никого”, допълва Толоколникова. Тя казва, че посвещава дните си в затвора на това да пише за политика, идеология, по социалните теми, за религията и затвора.

Дори при масираната медийна пропаганда на системата „Путин”, руснаците са все по-малко склонни да вярват в тази държава и започват да ни чуват - нас, активистите, протестиращите, отбелязва тя. Обикновено руската държавна система прави всичко възможно обществените инициативи да останат незабелязани. „Пуси райът” успяха да разбият тази блокада, казва младата жена.

Съдебният процес разкри истинското лице на властта на Путин, подчертава Екатерина Самуцевич. Тя признава, че не очаква нищо от делото в апелативния съд, чието начало е насрочено за 1 октомври. Почти сигурна съм, че ще бъдем пратени в лагер, казва тя, добавяйки, че не приема сериозно призива за помилване, отправен от премиера Дмитрий Медведев.

Третата осъдена представителка на групата, Мария Альохина, е по-песимистично настроена. Тя припомня, че когато Медведев се е застъпил за опозиционерката Таисия Осипова, това е предизвикало обратен ефект и Осипова била осъдена на 8 години затвор, отбелязва БТА. Альохина единствена говори за известни трудности в затворническото ежедневие. „Най-трудното за мен е това, че не мога да изразя себе си, не мога да действам по отношение на нищо. През повечето време чета "Есе за революцията” на Хана Аренд и мисля за срещите със семейството си, които са много редки, а това трудно се понася”, каза Альохина.

През август „Пуси райът” бяха осъдени на две години затвор за хулиганство и подклаждане на религиозна омраза заради изпълнената от тях в катедралата „Христос Спасител” в Москва "молитва" към Богородица да изгони Путин.