Молла Омар призова талибаните да засилят самоубийствените атаки
Молла Омар призова талибаните да засилят самоубийствените атаки / netinfo

Лидерът на талибаните молла Мохамад Омар призова своите последователи да засилят самоубийствените атаки срещу чуждестранните и афганистанските войници и да останат единни, предаде Ройтерс.

Агенцията цитира мъж на име молла Хаятула Хан, представил се за командир на талибаните. По негови думи молла Омар се свързал с висши и регионални командири ги е поздравил за "успешните" атаки през последните седмици.

Хан не уточни как и кога молла Омар се е свързал с командирите. Лидерът предрекъл, че ако талибанските муджахидини останат единни и засилят самоубийствените атаки срещу коалиционните сили, ще ги принудят да избягат. Молла Омар призовава за повече удари и срещу афганистанските войници, които според него са марионетки на чуждестранните сили, наред с президента Хамид Карзай и неговите съюзници.

"Молла Омар ни нареди да освободим Афганистан", добави Хан за Ройтерс. Командирът посочи, че молла Омар изрично е казал на бойците да се стараят да не нараняват невинни цивилни.

Правителството на САЩ обяви награда от 10 милиона долара за главата на молла Омар, който се укрива. Кабул твърди, че той действа в Пакистан, който бе ключов поддръжник на талибанския режим преди атаките от 22 септември 2001 г. в САЩ.

Исламабад отрича молла Омар да е на пакистанска територия. Талибаните твърдят, че той живее в Афганистан и оттам координира атаките.