/ БГНЕС
Партията на социалистите на Молдова предложи на проевропейския блок "Акум" ("Сега") преговори за формиране на ново парламентарно мнозинство и съставяне на правителство. Това съобщи днес пред журналисти председателят на парламента и лидер на социалистите Зинаида Гречани, предаде ТАСС.

Гречани говори след среща с президента Игор Додон, който обсъжда с парламентарните групи кандидатури за нов премиер, след като парламентът свали вчера с вот на недоверие кабинета на премиерката Мая Санду, образуван като резултат от предишна коалиция между социалистите и "Акум".


Свалиха правителството на Молдова заради избор на главен прокурор


"Ние сме против предсрочни избори за парламент. Каним блока "Акум" да обсъдим формирането на ново мнозинство и правителство, но вече при други условия", обясни Гречани.

По думите й социалистите няма да подкрепят кабинет, формиран само от представители на "Акум" като този на Санду. Освен това партията й няма да подкрепи този път кандидатурата на Санду за премиер.

"Ако блокът "Акум" се обяви против такава коалиция, готови сме да разгледаме всяка кандидатура за премиерския пост, предложена от президента", добави Гречани.
БТА