Молдова предлага на Приднестровието статут на република с широки права
Молдова предлага на Приднестровието статут на република с широки права / снимка: БГНЕС

Приднестровието ще получи статут на република с широки права в състава на единната Република Молдова, със свои символи и право на законодателна инициатива в парламента, ако се съгласи с предложения от Кишинев проектозакон за статута на непризнатата самопровъзгласила се република, предаде ИТАР-ТАСС.

Освен това тя напълно самостоятелно ще определя бюджета си, заяви молдовският президент Владимир Воронин във в. "Известия".

Ръководството на Молдова предлага при възстановяването на единството на страната да бъде подписан и документ за механизъм за гаранции. В случай на промяна на статута на независимост на молдовската държава, Приднестровието получава право да излезе от нея, добави Воронин.

Президентът на Молдова изключи възможността за присъединяване на страната към НАТО. Мнозинството от обществото е против това, отбеляза той. При това участието на избирателите от Приднестровието автоматично няма да позволи на привържениците на членството в НАТО да съберат необходимия процент гласове на евентуален референдум, изтъкна Воронин.