Молдова не успя да избере президент, парламентът ще бъде разпуснат
Молдова не успя да избере президент, парламентът ще бъде разпуснат / снимкa: БГНЕС

Отново един глас не достигна на молдовския министър-председател Зинаида Гречани, за да бъде избрана за президент, след като 60 депутати в 121-членния парламент гласуваха за нея, съобщи Ройтерс. Тъй като парламентът за втори път не успя да избере президент, той ще бъде разпуснат. Опозицията, която смята резултатите от последните парламентарни избори за нелегитимни, отново бойкотира гласуването.

Президентът Владимир Воронин, който заема и поста председател на парламента, обяви, че са налице обстоятелства, при които парламентът може да бъде разпуснат. По-късно той отново издигна кандидатурата на Зинаида Гречани за поста министър-председател, съобщи ИТАР-ТАСС.

Гречани, която  е временно изпълняваща длъжността премиер, ще представи на 10 юни за гласуване в парламента състава и програмата на новия кабинет, обяви Воронин.

Според молдовската конституция президентът трябва да разпусне парламента и да насрочи нови избори, ако депутатите не успеят да изберат нов държавен глава на две поредни гласувания. Изборите трябва да бъдат произведени 45 дни след разпускането на парламента.

Воронин обаче обяви, че няма да подпише указ за предсрочни парламентарни избори, докато не бъде съставено правителство. Новото правителство няма да бъде временно, а ще има всички права и прерогативи, подчерта Воронин.

През последните месеци опозиционните лидери постоянно обвиняват президента Владимир Воронин, който е председател на молдовската Комунистическа партия, че е фалшифицирал парламентарните избори от 5 април, за да осигури 60 депутатски кресла на своята партия.

На 7 април, два дни след изборите, в Кишинев бяха организирани опозиционни протести, които прераснаха в сблъсъци между органите на реда и демонстрантите.

Редица международни наблюдатели определиха парламентарните избори като свободни и честни, но разкритикуваха държавните медии и представителите на местните правителства, че открито са подкрепяли комунистите по време на кампанията.