Мохамед Морси е новият президент на Египет
Мохамед Морси е новият президент на Египет / снимка: Reuters

Ислямистът Мохамед Морси от „Мюсюлманските братя” е избран за президент на Египет с 51,7% от гласовете (общо 13 230 131 гласа), дадени на втория тур на президентските избори, състоял се миналата седмица. това съобщи днес държавната избирателна комисия, предадоха Ройтерс и АП. Неговият съперник, бившият премиер Ахмед Шафик, е получил 48,3% (12 347 280 гласа).

Морси заема поста, овакантен със свалянето преди 16 месеца с народно въстание на Хосни Мубарак. Висшият военен съвет, който оттогава управлява най-голямата арабска държава, този месец ограничи правомощията на президента, което значи, че държавният глава ще трябва да работи в тясно сътрудничество с армията по изработването на новата демократична конституция.

Хиляди привърженици на „Мюсюлманските братя” избухнаха във възторжени възгласи на площад „Тахрир” в Кайро, развявайки националния флаг и скандирайки „Аллах акбар!” или „Аллах е велик!”, когато резултатите бяха съобщени по телевизията, отбелязва БТА.

60-годишният Морси, инженер по образование, учил в САЩ, е лежал в затвора по времето на Мубарак. Той спечели и първия кръг от президентските избори през май, когато събра малко под 25 на сто от гласовете. Морси обеща да състави правителство, в което да включи представители на различни общности.

Военният съвет ще запази контрола върху най-голямата армия в Близкия Изток, чийто най-близък съюзник са САЩ, отбелязва Ройтерс. Морси е заявявал, че ще зачита международните договори, сключени от страната му, и най-вече договорът с Израел от 1979 г., от който до голяма степен зависи американската помощ - при условие, че САЩ запазят сегашното равнище на финансовата си помощ за Египет.