Мохамед ел Барадей няма да се кандидатира за президент на Египет
Мохамед ел Барадей няма да се кандидатира за президент на Египет / снимка: БГНЕС, архив

Бившият генерален директор на МААЕ Мохамед ел Барадей заяви днес в комюнике, че няма да се кандидатира за президент на Египет, предаде АФП.

„Съвестта не ми позволява да се кандидатирам за президентския или за който и да било друг официален пост, докато няма истинска демокрация”, каза той. „Предишният режим не е паднал”, добави Ел Барадей по повод падането на президента Хосни Мубарак под натиска на улицата през февруари м.г. Оттогава властта в Египет е в ръцете на Висшия военен съвет начело с генерал-фелдмаршал Мохамед Хусеин Тантауи, който 20 години бе министър на отбраната на Мубарак, напомня АФП.

Армията обеща да предаде властта на цивилните след президентски избори най-късно в края на юни, но мнозина египтяни я обвиняват, че иска да запази своите привилегии и все така да влияе върху политическия живот, посочва БТА. „Всички имаме усещането, че предишният режим не е паднал”, добавя в комюникето си Мохамед ел Барадей, лауреат на Нобеловата награда за мир за 2005 г. „Капитаните на кораба (…) продължават да плават в същите води, както преди, сякаш не е имало революция”, изтъква той.

В днешен Египет „няма условия за честни избори”, констатира Ел Барадей, цитиран от ИТАР-ТАСС. Завърнал се в Египет през 2010 г. след продължителна международна кариера, Ел Барадей решително застана в опозиция срещу Мубарак, а след падането му се нареди сред най-видните фигури на светското и либерално движение в страната, обявило се за установяване на демократична политическа система.

Приключилите току-що парламентарни избори обаче не обещават добри перспективи за тези повеи, тъй като се очаква ислямистите от различни направления да получат близо 70 на сто от депутатските места, напомня АФП.

По-рано Ел Барадей заявяваше, че е готов по молба на революционните сили да състави „правителство на националното спасение”, в което да бъдат представени всички сили. Той постави обаче като условие този кабинет да получи максимални пълномощия и да управлява до президентските избори с цел да възстанови сигурността, да възроди икономиката и да постигне целите на египетската революция, отбелязва ИТАР-ТАСС.