Мохамед Ел Барадеи подаде оставка след сблъсъците в Египет
Мохамед Ел Барадеи подаде оставка след сблъсъците в Египет / снимки: Gulliver/Getty Images

Изпълняващият длъжността вицепрезидент на Египет и носител на Нобеловата награда за мир Мохамед Ел Барадеи връчи оставката си на и.д. президент Адли Мансур след кървавите сблъсъци, последвали намесата на силите на реда за разтуряне на два протестни лагера на привърженици на сваления президент Мохамед Морси в Кайро, предадоха Франс прес и Ройтерс.

„За мен стана трудно да продължа да поемам отговорност за решения, с които не съм съгласен и от чиито последствия се опасявам”, пише Ел Барадеи в мотивите за оставката си. „Тези, които печелят от случилото се днес са тези, които призовават към насилие, тероризъм, екстремистките групировки”, заяви бившият шеф на Международната агенция за атомна енергия и водеща фигура на светската опозиция, който в началото на юли бе назначен за вицепрезидент, натоварен с международните отношения.

Ел Барадеи се появи по телевизията заедно с командващия египетската армия генерал Абдел Фатах ас Сиси при обявяването на свалянето на Мохамед Морси от армията, припомня АФП. По най-нови данни на египетското здравно министерство в днешните сблъсъци между полицията и привърженици на Морси по цялата страна има най-малко 149 убити и 1403 ранени.

Мохамед Ел Барадеи подаде оставка след сблъсъците в Египет
netinfo

Междувременно египетската полиция пое пълния контрол над най-големия протестен лагер в Кайро на привържениците на сваления президент Мохамед Морси, предаде Ройтерс. В лагера при джамията Рабаа ал Адауия в Североизточно Кайро са арестувани въоръжени поддръжници на Морси, съобщи египетската държавна агенция Мена.

Сред задържаните са осем лидери на „Мюсюлманските братя”, които се криели в джамията, съобщи държавният в. „Ал Ахрам”. Арестувани са високопоставените членове на „Мюсюлманските братя” Мохамед Ел Белтаги и Есам Ел Ериан, както и ислямисткият проповедник Сафуат Хегази, съобщи източник от силите за сигурност.