Федерика Могерини
Федерика Могерини / iStock/Getty Images
Днес са били осигурени 120 милиона евро в подкрепа на венецуелските бежанци
Ако се бяхме намесили по-рано, щяхме да спасим животи и да спестим пари. Това заяви днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини по повод събитията във Венецуела. Тя направи този коментар в края на двудневна международна конференция в Брюксел, посветена на венецуелската криза.
 

Могерини отбеляза, че макар срещата да не е имала за цел събирането на средства, днес са били осигурени 120 милиона евро в подкрепа на венецуелските бежанци. Средствата ще постъпят от 120-те делегации от ЕС и Латинска Америка, участвали в днешната среща. Могерини допълни, че в последните дни ЕС е отделил 30 милиона евро за същата цел и така общата европейска помощ досега достига 320 милиона евро. Готови сме да дадем още, посочи Могерини.
 

Един милион демонстранти поискаха реформи в Чили


По нейните думи истинското решение във Венецуела ще бъде постигнато, когато в страната се възцарят мир и демокрация. Според Могерини международната общност има дълг да помогне на хората от Венецуела.
 

Аржентина избра за президент Алберто Фернандес


"Кризата във Венецуела трябва отново да оглави международния дневен ред", заяви тя.
 

Русия и Куба възстановяват връзките, скъсани през Студената война


Генералният директор на Агенцията на ООН за миграцията Антонио Виторино коментира, че международната общност има политическо и морално задължение да помогне на венецуелците. Искахме да привлечем вниманието на света към страданието на 2,5 милиона венецуелски бежанци, поясни той. Виторино призова съседните на Венецуела държави да издават на бежанците временни документи с местно приложение.