Мнозинството членове на Ал Кайда в Ирак са саудитци според проучване
Мнозинството членове на Ал Кайда в Ирак са саудитци според проучване / netinfo
Мнозинството членове на групировката Ал Кайда в Ирак са от Саудитска Арабия и Либия и голяма част от тях са студенти, твърди проучване на изследователи от американската военна академия Уест пойнт, цитирано от Ройтерс.

Проучването е направено на базата на 606 формуляра с лични данни, събирани от Ал Кайда в Ирак и попаднали в ръцете на коалиционните сили през октомври. Те съдържат информация за бойци, влезли в Ирак от чужбина, предимно от Сирия, в периода август 2006 г. – август 2007 г.

Изследователите от центъра за борба с тероризма в Уест пойнт открили, че 41% от бойците са от саудитски произход. Либийците се оказали втората по-големина група, влязла в Ирак през този период. Те са близо 19% от общия брой на бойците в групировката, следвани от сирийци и граждани на Йемен – по 8%, алжирци – 7% и мароканци – 6%.

Предишни проучвания показали, че либийците представляват далеч по-малък процент от чуждестранните бойци в Ирак, твърдят изследователите от Уест пойнт. Според тях или американските въоръжени сили са подценили броя на либийските бойци, или нещата са се променили, откакто либийска радикална ислямистка групировка укрепи връзките си с Ал Кайда.

Според проучването средната възраст на 606-те бойци, влезли в Ирак през този едногодишен период, е 24-25 години. Един от тях бил на 15. Според авторите на проучването тези открития са доста обезпокоителни.