Младич: Хагският трибунал е сатанински съд
Младич: Хагският трибунал е сатанински съд / снимка, архив: Guliver/Getty Images

Бившият военен лидер на босненските сърби Ратко Младич заяви, че Международният трибунал в Хага е „сатанински" съд. Според него става въпрос за "творение на НАТО", чиято цел е "да съди хората само защото са сърби". Изказването Младич направи преди изслушването си по делото срещу друг бивш сръбски военен лидер - Радован Караджич.

Това е първата публична среща на Караджич и Младич след края на войната в Босна и Херцеговина. Съдът отхвърли искането на адвокатите на Младич да се отложи разпитът по здравословни причини. Той все пак бе отложен, но за кратко, защото Младич "си забравил зъбната протеза в килията".

Адвокатът на Младич поиска отлагане и защото Младич не е разграничавал истината от фикцията. От екипа на Караджич настояха, че изслушването му е от ключово значение.

След началото на самия разпит Ратко Младич обаче отказа да отговаря на въпросите на Караджич.

"Отказвам да свидетелствам по съображения, свързани със здравето ми, и защото това ще навреди на собственото ми дело", отговори войнствено настроеният Младич, наричан "касапина от Босна", на пет въпроса за клането през юли 1995 г. в източния босненски анклав Сребреница и кървавата 44-месечна обсада на босненската столица Сараево.

Близо 8000 босненски мюсюлмани - мъже и момчета, загинаха в Сребреница от войските, командвани от Младич. Близо 10 000 души загинаха в Сараево в "кампанията на терора", както я нарекоха прокурорите, започнала през май 1992 г.