/ ThinkStock/Getty Images
Млади лекари и студенти по медицина в Италия хвърлиха белите си престилки в знак на протест срещу действащото законодателство в областта на медицинското образование. Те настояват за образователна реформа и за стипендии, които да им позволяват да специализират, съобщава АФП.

След пандемията старческите домове в Италия се борят за оцеляване

Много от участниците в днешния протест са помагали в грижата за пациенти по време на епидемията от коронавирус в страната, при която загинаха над 32 000 души
. Те се оплакват от затруднения по време на обучението, които им пречат да изберат специалност, въпреки че през следващите пет години се очаква над 10 000 специалисти да се пенсионират.

Правителството отпуска само 4 000 стипендии за специализация, което е много по-малко от броя на желаещите да специализират. Това принуждава много от студентите да напуснат Италия и да се квалифицират в чужбина, лишавайки страната от ценна медицинска експертиза.

92 са жертвите на коронавируса в Италия за последните 24 часа

Усилията и жертвите на здравните работници през последните месеци не трябва да остават напразни, което налага спешно да се осъществи необходимата реформа в медицинското обучение, се казва в изявление организаторите.

„До 2025 г. над 60% от нашите колеги специалисти и общопрактикуващи лекари ще се пенсионират. Предвид настоящата здравна политика няма да има достатъчно персонал, който да ги замести”, което ще застраши правото на гражданите да получат качествено здравеопазване.

Еднодневният протест се проведе в 21 италиански града, включително Неапол, Болоня, Генуа, Торино, Флоренция и Палермо.
БГНЕС