/ ThinkStock/Getty Images
Тийнейджър, който години се е хранил само с чипс, пържени картофи и бял хляб, е загубил слуха и зрението си поради липса на витамини и минерали, съобщиха британските медии.

Момчето от Бристол, чиято самоличност не се споменава, отишло при лекаря си за първи път, когато бил на 14-годишна възраст с оплаквания от умора. Тестовете показали, че има ниски нива на витамин В12 и макроцитна анемия - състояние, което води до по-големи от нормалните червени кръвни клетки.
 
В доклад от лекарите в офталмологичната болница в Бристол, публикуван в „Annals of Internal Medicine“, се казва, че на младежа е бил предписан B12 и са му били дадени съвети за правилното хранене. Година по-късно обаче, момчето вече било с нарушено зрение и слух. В документа пише още, че „до 17-годишна възраст зрението на пациента се е влошило прогресивно до степен на слепота“.

Тогава момчето признало, че още от основното училище „избягва храни с определено съдържание и яде само пържени картофи, чипс, бял хляб, малко преработена шунка и наденица“.

„По времето, когато се диагностицира състоянието му, пациентът има трайно нарушено зрение“, е записано в доклада.
 
Минералите и витамините са жизненоважни за цялостното състояние и липсата им по-често се наблюдава в държави с висока степен на бедност и оскъдни хранителни ресурси.

Здравните специалисти препоръчват разнообразна диета, която включва зеленчуци, ядки, бобови растения, пълнозърнести храни и млечни продукти или млечни заместители. Мазната риба и малко месо също могат да помогнат за правилно балансирана диета.
 
В доклада на болницата в Бристол се казва още: „Рисковете за лошо сърдечно-съдово здраве, затлъстяване и рак, свързани с консумация на нездравословна храна, са добре известни, но лошото хранене може също така трайно да увреди нервната система, особено зрението.“

"Това е рядкост в развитите страни. Състоянието е потенциално обратимо, ако бъде хванато рано. Но ако не се лекува, това води до трайна слепота."

Лекарите посочват обаче, че състоянието на 17-годишния пациент вече е необратимо и той вероятно ще бъде освидетелстван за слепота. Момчето все пак вижда малко, но недостатъчно, че да получи шофьорска книжка или да чете.
БТА