Млад тибетски изгнаник се самозапали в Делхи, полицията го спаси от смърт
Млад тибетски изгнаник се самозапали в Делхи, полицията го спаси от смърт / снимка: Reuters, архив

Млад тибетски изгнаник се самозапали пред посолството на Китай в Делхи в знак на солидарност с тибетците, които се принасят в жертва по същия начин напоследък в Китай. Полицията обаче успя до потуши огъня и да го спаси, предаде Асошиейтед прес.

Полицаи надвиха 25-годишния Шераб Цедор и угасиха пламъците, обхванали панталоните му. Докато служителите го отвеждаха към джипа, с който бе закаран в болница, младият тибетец викаше "Освободете Тибет, спрете убийствата в Тибет". Младежът има леки изгаряния, каза полицай, пожелал анонимност.

Най-малко 11 тибетци се самозапалиха в Китай през последните месеци в знак на протест срещу ограниченията, които Китай налага върху тибетската религия и култура, предава БТА. Най-малко шестима починаха, а състоянието на останалите е неизвестно.

Макар че самозапалването е обичайна форма на протест в тибетското общество, случаите на самоубийство са възприемани като сигнал за растящото отчаяние в етническия тибетски регион, където напрежението се задълбочи след големите антиправителствени протести през 2008 г.