Мистерията около Сан Бернардино се заплита, заговори се за терористичен акт
Мистерията около Сан Бернардино се заплита, заговори се за терористичен акт / снимки: БГНЕС

Не откриха доказателства нападателите от Сан Бернардино да са свързани с Ислямска държава, предава БТА.

Разследващите не са открили доказателства нападателите от Сан Бернардино, Калифорния, да са свързани с "Ислямска държава", предаде Ройтерс, като се позова на представител на американските власти.

При обиска в дома на двамата съпрузи Саид Фарук и Ташфин Малик не са били открити никакви уличаващи факти. Нищо не подсказва, че "Ислямска държава" "изобщо е знаела кои са те", заяви цитираният представител на американските власти.

Мистерията около Сан Бернардино се заплита заговори се за терористичен акт
netinfo

Идентифицираха извършителите на кървавото нападение в САЩ

Федералното бюро за разследване (ФБР) обаче обяви, че вече официално разследва масовата стрелба в социален център в сряда, при която бяха убити 14 и ранени 21 души, като терористичен акт, предаде Асошиейтед прес.

"Въз основа на информацията и фактите, които имаме към момента, разследваме стрелбата в Сан Бернардино, Калифорния, като терористичен акт", обяви Дейвид Боудич, помощник-директор във ФБР, цитиран от Нова телевизия.

"Разполагаме с доказателства, че стрелбата е била планирана, открихме експлозиви и множество оръжия в дома на двамата нападатели. В контейнер за боклук открихме два мобилни телефона, които бяха счупени, но ние работим по възстановяване на цялата информация, намираща се в тях" , каза още Боудич.

Разследващите обаче не са открили доказателства нападателите от Сан Бернардино да са свързани с ИДИЛ. При обиска в дома на двамата съпрузи Саид Фарук и Ташфин Малик не са били открити никакви уличаващи факти.

Източник, близък до саудитското правителство, каза, че Малик не е фигурирала в никой списък на потенциалните терористи, изготвен от правоохранителните органи. Жената не е привличала вниманието на властите, докато е живяла в Саудитска Арабия, допълни той, цитиран от Ройтерс.

Мистерията около Сан Бернардино се заплита заговори се за терористичен акт
netinfo

Малик е родена в Пакистан и се е преместила в Саудитска Арабия, където се омъжила за Фарук. Съпругът и бил американски гражданин, роден в щата Илинойс в семейство на пакистански имигранти.

След стрелбата в социалния център, двойката избяга, но бе застреляна от полицията след кратко преследване с автомобил.

Нападателката от Сан Бернардино се врекла във вярност на Ислямска държава

По-рано днес информационна агенция Аамак, която поддържа "Ислямска държава" (ИД), обяви днес, че атаката в Сан Бернардино, Калифорния, е била извършена от привърженици на джихадистката групировка. Телевизия Си Ен Ен съобщи, че жената се е врекла във вярност на лидера на ИД Абу Бакр ал Багдади.

Малик е публикувала във Фейсбук пост във възхвала на Багдади броени минути след началото на атаката по време на коледно парти в социалния център в сряда, заяви шеф на американската социална мрежа, цитиран от Асошиейтед прес. От Фейсбук открили профила в четвъртък. Той вече не е достъпен публично и неговото съдържание е докладвано на правоохранителните органи.

Източник: БТА

Мистерията около Сан Бернардино се заплита заговори се за терористичен акт
netinfo