Мистериозно убийство на най-голямото киноложко изложение в света
Мистериозно убийство на най-голямото киноложко изложение в света / БГНЕС

Убийство на куче, достойно за романите на Агата Кристи, потресе участниците в киноложкото изложение "Кръфтс" в Бирмингам, съобщиха световните информационни агенции.

Печелилият награди ирландски сетер Джагър умря в петък в Белгия 26 часа след участието си в конкурса, като аутопсията показа, че е ял телешко, в което са сложени няколко отрови. Съдейки по времето, отровното месо може да е дадено само докато кучето е било на пейката на изложението.

Собствениците на Джагър се опасяват, че цел на отровителите може да е било друго тяхно куче Тендара Пот Нудъл, което спечели награда в Бирмингам, докато Джагър е била втора в предварителния конкурс.

За киноложките изложения отдавна се говори, че са място на безскрупулни борби. Известни са случаи, когато собствениците на кучета са давали на съперниците им лекарства, например валиум, или са залепвали дъвка върху козината на конкурент преди конкурса за красота.

В изложението "Кръфтс" тази година участваха 21 000 кучета от 43 държави. Наградите не са големи - победителите в конкурсите за отделните породи получават само 100 британски лири, но поколението им става много скъпо.

Титлата за най-добро куче в изложението спечели шотландски териер от Русия в неделя.

Източник: БТА