Мистериозно е изчезнал документът за края на СССР
Мистериозно е изчезнал документът за края на СССР / снимка: sxc.hu

Исторически документ, обявяващ смъртта на Съветския съюз, е изчезнал, вероятно откраднат от беларуските архиви, съобщава Асошиейтед Прес.

Бившият беларуски лидер Станислав Шушкевич открил, че документът липсва, докато работел по своите мемоари. "Не мога да повярвам, че документ на такова равнище може да изчезне, но е факт", заяви той. Според него документът е бил откраднат вероятно с намерение да бъде продаден на колекционер.

Официални представители на беларуското правителство и на доминирания от Русия бивш СССР потвърдиха снощи, че имат само копия на документа. "Не знаем къде е оригиналът", заяви Василий Острейко, директор на отдел "Архиви" на ОНД, чиято централа се намира в беларуската столица, предава БГНЕС.

Изчезването на споразумението показва хаоса при разпадането на СССР.

На 8 декември 1991 г. Шушкевич прие руския президент Борис Елцин и украинския му колега Леонид Кравчук на тайна среща в ловна хижа близо до Вискули в Беловежката гора. Тримата подписаха договор, обявяващ, че СССР престава да съществува като субект на международното право и геополитическата реалност. Той обявява и създаването на Общността на независимите държави, към която по-късно същия месец се присъединиха девет бивши съветски републики. Съветският президент Михаил Горбачов подаде оставка на Коледа.