Мистериозният каменен войник, който следи нивото на река Сена
Мистериозният каменен войник, който следи нивото на река Сена / Guliver/Getty Images

Нивото на река Сена в Париж достигна 6 метра и се очаква тази вечер да е неговият пик от 6,30-6,50 метра. За много туристи, а и за самите жители на Париж, това е атракция и те се трупат по мостовете, за да гледат буйните води на придошлата река. Най-голям интерес предизвиква статуя, която години наред служи за индикатор за покачване на нивото на Сена, пише в. "Фигаро". Историята на статуята обаче за някои не е чак толкова позната, допълва изданието.

Парижките музеи Лувър и Орсе местят експонатите си заради Сена

Статуята е на зуав - войник от пехотата на френската армия, която първоначално се е състояла от алжирци, открояващи се с пъстрите си униформи и строевата си подготовка. Паметникът тежи близо 8 тона и е с височина от 5,2 метра. Открит е през 1856 г. по времето на Наполеон Трети. Каменният зуав е стъпил на каменен постамент в реката под моста Алма в Париж. Той е прав, облегнат на пушката си, с широки панталони, стигащи малко под коленете му.

Паметникът е дело на скулптора Жорж Диебол. За него той се вдъхновил от подвизите на зуавите, сражавали се в Кримската война в периода 1853-1856 г. Не случайно паметникът е именно под моста Алма. Чрез този мост, намиращ се в седми парижки район, Наполеон Трети е искал да увековечи победата в битката при Алма.

Река Сена преля в Париж (СНИМКИ/ВИДЕО)

На брега на тази река в Крим на 20 септември 1854 г. се разиграва кървава битка, смятана за първото голямо сражение в Кримската война. Тогава руснаците са победени от френските сили, съюзили се с британците и Османската империя. В тази битка зуавите изиграват водеща роля.

В началото паметникът на зуава под моста Алма е бил придружаван от статуи на още трима военни - артилерист, пехотинец и гренадир. Такива военни също са участвали във войната в Крим. Когато обаче мостът е реконструиран и изграден от стомана през 70-те години на 20 век, тримата другари на зуава са изтеглени оттам и той остава единствен наблюдател на нивото на Сена.

През годините именно по този каменен зуав французите се ориентират дали има покачване на нивото на реката. Ако зуавът е с крака, потопени във водата, значи нивото се е покачило, но не опасно. След това заливането на всяка част от тялото му (глезени, колена, кръст, рамене) се следи внимателно и е ориентир колко голямо е покачването на Сена. Когато коленете на зуава са във вода, властите, затварят кейовете на Сена, а плаването по реката е забранено.

Над 5500 са евакуираните във Франция заради наводненията

Днес, когато реката е достигнала ниво от 6 метра, зуавът е във вода до бедрата. По време на рекордното покачване на нивото на реката (8,62 метра) на 28 януари 1910 г. зуавът е във вода до рамене.

С годините зуавът от моста Алма се модернизира и днес той дори има акаунт в Туитър, в който "пише" шеговити коментари за настоящото покачване на нивото на Сена. Зуавът е и неделима част от френската култура. Той е упоменат в няколко песни, а през 2001 г. се появи в романа на Роже Бордие "Зуавът от моста Алма".

Източник: БТА