/ iStock
Предполагаемо огнище на мистериозна болест се крие във водата на емблематичния водопад Хавасупай в Гранд Каньон. Подозренията идват след като десетки туристи са съобщили, че се разболяват след като са ходили до мястото, което е сред най-посещаваните в щата Аризона.

Водопадът разкрива великолепна природна гледка, която привлича хиляди хора всяка година.

Болните се оплакват от екстремни стомашно-чревни проблеми и треска, като част от тях споделят, че клиниките, където са потърсили помощ, са определили симптомите като "животозастрашаващи".
 

Хавасупай
БТА


Мейлин Грифитс отишла до Хавасупай, за да отбележи своя 40 рожден ден. С близките й си направили лагер там, но след два дни тя се разболява. „Повръщах, появиха се много стомашно-чревни проблеми и след това постепенно ставаше все по-зле и по-зле“, разказва тя.

Един от приятелите й в групата също се разболява тежко. Наложило се Мейлин да бъде изведена от Гранд Каньон с хеликоптер, като по нейни думи на опашката е имало още около 150 души със сходни симптоми.

Причината за епидемията все още не е ясна, пишат американски медии.
 

Хавасупай
БТА


Десетки са хората в социалните мрежи, споделили подобни преживявани. Сред тях е и Маделин Мелхорс. Наложило се да пренасят жената на ръце, тъй като тя не можела да ходи, след като се почувствала много зле в последната нощ от пътуването си.

„Това беше нещо, което никога преди не съм изпитвала“, споделя тя. 

Службата за туризъм на племето Хавасупай е направила тестове на водите на водопада на 6 юни, които са показали, че те са безопасни за пиене. Туристическият офис също така предупреди посетителите, че е в сила препоръка за прекомерна топлина, което прави задължителна консумацията на вода и електролити за безопасността и оцеляването на туристите.




Водопадът Хавасупай се намира в индианския резерват със същото име в рамките на окръг Коконино. Под поста във Фейсбук има редица коментари на хора, които пишат, че също са се разболели.

През 2022 г. повече от 100 човека се оплакаха от стомашна болест, докато са посещавали Гранд Каньон. Службата на националния парк все още проучва какво може да е причинило неразположението.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня