В понеделник следобед американската армия обяви, че е открила останките на изтребителя F-35, който бе издирван около 24 часа на източното крайбрежие на страната, след като пилотът катапултира в неделя по все още неизвестна причина, съобщава АФП.

Военните, "в тясна координация с местните власти, са открили поле от фрагменти в окръг Уилямсбърг", в Южна Каролина, съобщиха от военната база Joint Base Charleston в мрежата X (бившия Twitter).

Откриването на високотехнологичния военен самолет F-35B Lightning II, който струва около 80 млн. долара, сложи край на продължителното издирване от страна на властите от неделя следобед.

Те отправиха призив към населението на района да им помогне да открият скъпоценната отломка, което предизвика многобройни реакции в интернет, вариращи между забавно учудване и ужас.

"Знаех, че F-35 е невидим, но това е нелепо", написа в мрежата X една избрана републиканка от Южна Каролина, Нанси Мейс. "Как се губи F-35? Как е възможно да няма устройство за проследяване и от населението да се иска да... знаете какво? Да намери самолета и да го предаде на властите?", добави тя.
 

Говорител на базата в Чарлстън обясни пред "Вашингтон пост", че самолетът е имал транспондер - приемо-предавател, който позволява да бъде локализиран - но той не е работил „по причина, която все още не сме определили“.

"Ето защо отправихме публичен призив за помощ", допълни говорителят Джереми Хъгинс.

За момента властите се ограничават да повторят, че по отношение на "инцидента" се води разследване. Останките са открити "на два часа североизточно от съвместната база Чарлстън", посочват властите в изявление, изпратено до АФП. "Не можем да предоставим допълнителни подробности, за да запазим целостта на процеса на разследване", заявиха още представителите на базата.
БГНЕС